Kulturní dům

Kopec Muziky 2023 – sobota

začátek v 10:00 hod, konec v 23:59 hod
Cafe 133, Tři kříže, Horácká galerie, Vratislavovo náměstí, Nové Město na Moravě
 
Rubriky: Hudba
Kopec Muziky 2023 – sobota

Kopec Muziky 2023
Je dvoudenní festival v Novém Městě na Moravě, který přináší porci skvělé hudby na zajímavá a neobvyklá místa. Cílem festivalu je propojit posluchače a umělce tak, aby společně bez pomyslné bariéry opony a zábradlí vytvořili kreativní a uvolněnou atmosféru. Těšit se tak můžete nejen na koncerty na krásném nádvoří Horácké galerie, ale například i na stylovou noční tančírnu v parku, workshopy a rozhovory s umělci… Součástí programu bude také festivalový průvod na kopec Tři kříže, který je symbolem tohoto festivalu a kde se odehraje závěrečný koncert při západu slunce. Věříme, že připravený program bude opravdovou relaxací, inspirací i potěšením. Přijďte si s námi prožít pestrý hudební festival uprostřed léta … Kopec Muziky 2023!

10:00
Brunch s Jaroslavem Ježkem – Kafe 133
Začněte den skvělým jídlem a pitím, či rovnou zpěvem a tancem v prostředí krásné kavárny za doprovodu piana a písní legendárního Jaroslava Ježka.

12:00
Workshopy
Těšit se můžete také na osobité workshopy s umělci, kteří Vám dají nahlédnout pod pokličku vlastní kuchyně. Kdo a co vás zde konkrétně čeká vám brzy upřesníme!

17:00
Beat Architects – nádvoří Horácká galerie
Kapela Beat Architects spojuje postupy elektronické hudby s akustickými nástroji. Prvotním zájmem bylo hrát drum’n’bass a podobnou taneční hudbu, ale postupem času se ve skladbách objevovaly prvky jazzu, rocku, hip-hopu a jiných stylů. Kapela v roce 2021 vydala svoje první EP, na kterém je slyšet široká paleta stylů a živější přístup. V minulém roce začala spolupráce s MC Kolonou, čímž se sound kapely opět trochu obohatil a zpestřil. MC Kolona bude tuto sezónu s kapelou premiérově vystupovat. Těšit se tak můžete na jízdu nevšední a originální hudební krajinou, okořeněnou trochou toho rapu.
(MC Kolona – rap, Jakub Šnýdl – saxofon, klarinet, Jiří Večeřa – DJ, keyboards, Jan Pácha – kytara, Jiří Martha Dvořák – baskytara, Vladimír Šnýdl – bicí)

18:30
Miloš Železňák Acoustic Trio – nádvoří Horácká galerie

Miloš Železňák, bezpochyby jeden z nejosobitějších zjevů slovenské scény, má za sebou vedle pedagogických a skladatelských také bohaté hudební zkušenosti. Spolupracoval se slovenskými hudebními špičkami. Jeho hra na kytaru je velmi specifická, emočně plná, jemná, ale přitom průrazná a čistá. Přelévá se z jednotlivých žánrových poloh a nálad zcela přirozeně, z tepající písně bluesového hávu do vod klidných jazzových balad a naopak. Kompozice, na první pohled možná jednoduché, vystavěné na zajímavých a příjemně poslouchatelných melodických linkách, v sobě ve skutečnosti skrývají velmi složité struktury a hráčsky náročné pasáže. Kvalitní rytmické zázemí pro kytarové vyprávění tvoří bubeník Jano Oriško a kontrabasista Enea Bari. (Jano Oriško – bubny, Enea Bari – basa, Miloš Železňák – kytara)

20:00
Festivalový průvod na Tři kříže – společný start z Horácké galerie
Abychom si mohli závěr festivalu užít s patřičným nadhledem, vystoupáme společně nad Město na kopec Tři kříže, kde nás bude čekat závěrečný koncert. Ani samotná cesta, ale nezůstane úplně potichu. Můžete se těšit na doprovodný program, který vás vynese na vrchol Třech křížů, aniž by jste si všimli, že šlapete 10 minut do kopce!

20:30
Mr.Lovo + Jiří Stivín – Kopec Tři kříže

Pokud je posluchač zvídavý, čeká ho neobvyklý hudební zážitek. Barvitá hudební zákoutí se hemží hudebními hádankami, které Mr.Lovo pomáhá rozluštit s výsledkem, který ucho sice překvapí, ale naštěstí jen a jen milým, uvolňujícím a harmonickým rozuzlením. Přestože každý člen kapely představuje absolutně svébytnou tvůrčí sílu, všichni zapadají jako cihličky do mozaiky, kterou je tvář Mr.Lovo.
Jiří Stivín je pravý hudební alchymista. Patří k nejuznávanějším českým hudebníkům u nás i v zahraničí. Zároveň neustále hledá nové výzvy a kromě tradičního jazzu čas od času zabrousí i do nejmodernějších odvětví tohoto žánru. Jeho hudební projev charakterizuje nespoutanost, improvizace, časté přecházení mezi jednotlivými hudebními styly. Jiří Stivín má mnoho přezdívek, ale žádná plně nevystihuje, co divák zažívá na jeho koncertech. Vášeň a zároveň hru zkušenou a jistou, nevídané hudební kreace i jazzové předělávky J.S.Bacha.

Kapela Mr.Lovo si už v minulosti zahrála s Jiřím Stivínem a vznikla z toho velmi zajímavá a poutavá přehlídka jazzové improvizace. Nikdo tedy opět neví jaký bude tento koncert tentokrát a co přesně se stane. Jisté je ale jedno… nuda to v žádném případě nebude! (Petr Venkrbec – sax, synth, wind controller, Martin Poledna – piano, synth, Ladislav Výmola – kytara, Rumil Kofta – baskytara, Libor Orel jr. – bicí, Jiří Stivín – sax, klarinet, flétny všeho druhu)

22:30
Noční tančírna + afterparty – park za katolickým kostelem (před Horáckou galerií)
Na závěr festivalu vás opět čeká velkolepé zakončení v podobě noční tančírny. Cíl bude jediný… rozjet to ještě více než předešlou noc! Těšíme se na vás!

Vstupné:
Dvoudenní permanentka – 480 Kč
Jednodenní vstupenka – 300 Kč
Prodej na místě – 350 Kč/ den

Vstupenky můžete koupit v předprodeji na Informačním centru nebo online přes sms ticket.

Pořadatel

Novoměstská kulturní zařízení
Daniel Šimek
Zveřejnil/a 5. květen 2023 v 14:33 hod. Veronika Teplá
 
 
tancirna-2019-2020nkz-odkazy-plesy-2024-bilaszif-leadermedin_logo